KAYMAKLI YUKA
Sabahtan hareketlilik başlardı. Ekmek leğeninde, bol
yumurtalı, bol süt ve yağlı hamuru yoğrulurdu. Kadınlar yastaç* ve oklavalarıyla gelirlerdi. Ev sahibinin ise
en az iki tane yastaç’ı mutlaka olurdu.
İmece usulü konu-komşu, hısım -akraba toplanılır hep
birlikte belki bir belki iki beklide üç aileye kışlık hazırlığı bile çıkartılırdı.
Öyle evin içinde falan değil. Evin bahçesine kilimler, sofra bezleri yayılır. Herkes
yerini alırdı. Hamurları eşit parçaya bölen, açan, sofra bezlerinin üstüne
havalanması için bırakan hep ayrı kişiler olurdu.
Hamurlar tek tek ne kalın ne ince açılır, üç – dört –
beş yufka üst üste konulur ve uzun şeritler halinde kesilir. Daha sonra
kesebildiğiniz kalınlıkta erişteler elde edilirdi.
Yani yuka aşı; erişteden yapılır. Kesinlikle ev
yapımı olmalıdır. Kış hazırlıklarının vazgeçilmezidir.
Erişteler temiz beyaz örtülerin üzerinde kurutulup,
temiz bez torbalarda saklanır. Birde bunun yoğurtlu hamurluk kesilen kısmı var
ki sıcak ramazan günlerinin vazgeçilmezi yoğurtlu hamurdur. Uzun şeritler
halinde kestiğiniz hamurların yerine kare hamurlar kesip yoğurtlu hamırlık
yapabilirsiniz.
Bir zamanlar
git bakkala markete makarna yoktu. Annemler ninemler, komşular toplanır
kuskusu, erişteyi, yoğurtlu hamurluğu yaparlardı. Kurutmak için öyle fırın falan
değil bildiğin güneş ve rüzgâr yeterdi.
Öncelikle yuka aşı yapılacaksa kesinlikle erişte
evde yapılmış olmalı. Tabiî ki satılanlardan deneyebilirsiniz ama tam lezzeti
yakalamak için erişteniz kendi yapımınız olmalı. Çok az bile günlük
yapılabilir. Hiç yaptın mı diye sorsanız; hayır, köyde annemlerle birlikte
hariç hiç yapmadım.
Bu demek değil ki yapmayacağım. Tıpkı deneyip süper
bir lezzet elde ettiğim tarhanam gibi bu yılda İstanbul da erişte yapmayı
deneyeceğim.
İşin önce püf noktalarını vereyim tarif çok basit. Bir
kere kaymak öyle krema katılıp yapılmış kaymak olmayacak. Açık pastörize edilmemiş
süt alacaksınız. Kaynatacaksınız. Çok fokurdamadan sütü alacaksınız ve ılımaya
bırakıp sütün kaymağını az sütle birlikte bir kaseye alacaksınız.
Birde sütten yapılmış yani salçasız tarhananız
olmalı. E biraz tereyağı olsa fena olmaz. Bunun doğalı evde yapılır ama ben beceremedim.
Yoğurtçu amcanın tereyağı fena değil.
Malzemeler hazırsa artık tarife geçebiliriz.
Erişteyi kaynamış suya aynı makarna yapar gibi atıp
karıştırıyoruz. 3-5 dk haşlıyoruz. Hemen oluyor zaten… Kaynadıktan sonra süzüp,
biraz üstünde soğuk su gezdirebilirsiniz yapışmasın.
Bir tencereye tereyağını alın eridikten sonra bir
avuç sütlü tarhanayı atın hafif pembeleşince içine kaymağı koyun, biraz süt
ekleyebilirsiniz daha lezzetli oluyor. Ardından pişirdiğiniz erişteyi bu
karışımın içine katın, karıştırın.
En son servis yapacağınız tabağa alın ama kesinlikle
tek tabak birkaç kaşık olsun. Üstüne misss gibi benim favorim keçi peyniridir,
peynir rendeleyin elinizle uflayın ve kaşıklayın…
Unutmayın erişte, tarhana, peynir ev yapımı olsun. Haa
bir deneyeyim derseniz diğeri size kalmış.
Bir erişte yazısı ile birkaç satır daha eklemiş oldum.
Birde kafamda acaba ne zaman erişte yaparım sorusu var ki; artık nasip kısmet…
Afiyet olsun…
·
Yastaç: yer sofrası, ayaklı hamur açma
tahtası.
Tarif veriyorum ama sanmayın gündemden kopuğum.Adama
koskoca bakan tarafından yılın ihracat
ödülü verildi.Tarihe geçmesi gereken bu olayı ben yazmadan olmaz. Ayrıca ödülü
alan halinden diğerlerinden daha memnuniyetsiz. Ben bu kadarına da , yine pess
diyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder