Gözlemede tarif edilir mi? Demeyin hiç! Benim gibi bilmeyen vardır muhakkak. Bizim gözleme dediklerimiz annemin yazdan hazırladığı kartalaların içine peynir koyulup yağda kızartılması ile olurdu. Zaten aman aman gözleme yeme durumumuzda yoktu. Annemler odun fırınında her hafta ekmek yapar, yanında da tepsi tepsi peynirli, ıspanaklı, kaymaklı börek basarlardı.
Bizde ne gözleme yapar ne de yerdik. Belki kış aylarında yapılırdı. Şehrin akışına kendini bırakmış, vakti olmayan ev hanımları, vakti bir türlü bulamayan çalışan bayanlar için gözleme; pratik, doyurucu, öğün atlayıcı, arkadaş ağırlayıcı, yolculuk geçirici bir hamur işi.
Bu şekilde katlama biçimini ben daha önce bilmiyordum kendimce gözleme şekline getirip, tavada yapıyordum ama bu katlama biçimi, gözlem ( krep ) tavasına uygun hem de pratik!
Hamuru kendim açmayı, odun ocağının üzerinde saçta pişirmeyi çok isterdim. Ne dar alanda kısa paslaşmalar yaşadığımız evde nede bu şehirde yaşama şartlarında bu mümkün değil ama tabi denenebilir, ben bu deneme için , kendinden bacaklı , yer sofrası aldım bile.Denemeler ilerideki Püskül sayfalarına inşallah.
Önce bir kapta 1 çay bardağı su ile 1/2 çay bardağı suyu karıştırıp hazırlayın. Yufkanızı 4 ' e bölün
Şekilde gördüğünüz gibi orta kısmına hazırladığınız harcı koyun .Ben daha önceden yaptığım içli köftenin artan iç harcını kullandım , siz dilediğiniz gibi , peynirli , ıspanaklı, patatesli harçları yapabilirsiniz.
Yağ ve su ile hazırladığımız harcı alt kısmına sürüp , yukarıya doğru kapatın ve Üstüne tekrar su yağ karışımından sürün.
Sol tarafını da kapatıp karışımı sürün .
Sağ tarafı da sol tarafın üstüne kapatın, tekrar karışımı sürün.
En son üst kısmı da kapatın. Gözlemeniz hazır. Isıtılmış tavada , alt üst kısmını tereyağ sürerek kızartabilirsiniz.
Son hali yok çünkü , pişirdikten sonra , fotoğraf çekmeye vakit kalmıyor.
Afiyet olsun
2 yorum:
Güzel bir un ile mümkünse köy unu ile yoğrulmuş incecik açılmış odun ateşinde ve saç tavada pişirilmiş bir gözleme offfff mis mis ama , annemciğim arada yapar minicik mutfağında ve tavada ama olsun genede muhteşem olur ,bende arada yapıyorum tavada ve yufka ile aynı lezzet olmasada güzel
ellerinize sağlık tüm gözleme yapanların ve yiyenlerin :)
afiyet olsun herkese Ah analarımız, ne mekler verirler bize en iyisini yedirebilmek için . bizlerde birer anneyiz :)
Yorum Gönder