13 Ocak 2012 Cuma

Dereotlu poğaça

Yemek blogu olma yolunda ilerliyorum galiba :)Ne zaman yaprak sarması yapsam mutlaka dereotu kullanırım bu benim için vazgeçilmez .Annem dereotunu hiç sevmez hiç de koymaz illa annem gibi olmak zorunda değilim ama kız çocukları hep anneden gördüğünü uygularmış ama annem benim gibi dereotu , nane , maydanoz hastası değildir . Bu yeşillikleri bir zamanlar dalından koparıp yerdim . ahhh şimdi nerdeee . İstanbul işte. bir kaç kez bahçeye ve saksıya denesemde maydonozu da naneyi de dere otunu da tutturamadım .nenem her köye gittiğim de dereotlu bir sarma yapta yiyelim der benim ki başka olurmuş. artık ellerimden mi yemek istiyor yoksa gerçekten beğeniyor mu bilemiyorum.bende her dolmada 1 demet dere otu alırım . dolmadan sonra da mutlaka dere otlu poğaça olur çünkü ben dereotu ile yapılabilecek başka bir şey bulamadım henüz . Aşağıdaki tarif te onlardan biri ve her şey yine göz kararı ama ben ölçü vermeye çalışacağım.


Yorulmuş dinlenen hamur :)
 MALZEMELER:
2 Yumurta birinin sarısını ayırın üstüne sürmek için
1 yemek kaşığı TEREM yağ. ( ben terem yağ kullanıyorum)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt
1 dr öetger toz maya
1 tatlı  kaşığı tuz ve şeker
1/3 demet dereotu
 3 su bardağı un yani kulak memesi kıvamında olacak.
Azıcık sıcak su . keke konuluyor bunda deneyeyim dedim oldu

süslendiler fırına girecekler

Ben üstlerine bıçak ile çizik yaptım bekliyorlar 

masamda hafif ısırılmış şekilde kalan lokmam



YAPILIŞI;

Un ve dereotu  hariç bütün malzemeyi karıştırın.Unu azar azar ekleyin . İstediğiniz kıvamı yakaladığınızda dere otunu ekleyip biraz daha yoğurun . 1 saat kadar oda ısısında bekletin .1 saat sonra kabaran hamurunuz dan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak eliniz ile açın. içlerine lor peyniri koyup kenarlarından kapatın. Yağlanmış fırın tesisine dizin ve üstüne ayırdığınız yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün ve zevkinize göre susam ya da çörek otu serpip 140 c fırında yaklaşık yarım saatte pişiyor.
  AFİYET OLSUN