Cezerye neden yapılır? Tabii ki havuçtan. Kötü espri oldu. Yazarak kendi kendine espri yapan ben bu yazıyı da tarihe geçirip az sonra rahatlamayı düşünüyorum.
Bir insan neden evde cezerye yapar? Keyiften, canı istediğinden, merak ettiğinden veya iş güç aramaktan.
Hepsinin yanında bir faktör daha var. Ama nedir?
Koca kişisi. Allah var Cemo acayip güzel pazar yapar. Gider siparişi istediğim gibi alır. Hatta fazlasıyla. Tabi bu yolu kat edene kadar, gittiğim bütün pazarcılarla onu tanıştırmam gerekti. O kadar olur.
İşte böyle bir Pazar alışverişi sonrası Cemo yanlışlıkla – düzeltmeden – yazıyorum evet yanlışlıkla 2 kg havuç aldı. Yani bu cezerye oradan çıktı. Yaz günü havuç salatası yoğurtlu dışında yenmiyor. Yenmeyince kalıyor, kalıncad a bozuluyor.
Bende hemen bir cezerye yapayım dedim. Bizim oralarda cezerye bisküvi ile yoğrulmuş haşlanmış havuç ezmesidir. Ama benim amacım gerçek cezeryeyi yapmaktı.
Becerebilir miyim diye düşünmedim. Çünkü her halükarda kullanılabilirdi. En fazla üstüne puding dökülüp tatlı olurdu.
İşte bizim evde cezerye bu yüzden yapıldı. Sonra yapılır mı bilmem ama kesinlikle hafif, bir tatlı türü…
Çaya kahveye ya da hiçbir şeysiz yiyebilirsiniz. Çerez gibi bir şey ...
Yapımı için bağlantıdaki tarife yenibahar baharatı dışında sadık kaldım. Yapım aşamalarını fotoğrafladım.
1. Havuçlar aslında soyulup yap bir kaç parçaya bölünüp haşlanmalıymış ben rendeleyip 15 dk haşladım.
2.hasladıktan sonra yine blendırdan geçiriyorsunuz. çünkü pütür kalmamalı.
3.şekerle kaynamış ve nişastası katılmış hali
4. Tepsinin altına hindistan cevizi serptim .
5. Üstüne de aynı şekilde , hindistan cevizi serptim.Bol bol...
6. Afiyet olsun.
2 yorum:
püskülcüğüm, şeker ve nişasta ölçüsü nedir? bende deneyeyim :)
http://www.seneminyemekleri.com/2012/10/orjinal-cezerye-tarifi.html
Linkteki ölüçülerin birebir uyumlu idi.şeker 1 subardağı nişasta 1 kaşık mısır nişastası . afiyet olsun.
Yorum Gönder