Kan aldırırsam orucum bozulur mu? İğne yaptırsam oruç nereye kaçar? off 60 gün az mı? sorularının ve Dr. Örtger ‘in açken Dr. Örtger olmadığı bir Ramazanın sonuna geldik.
Bu gece, hayırlısı ile memlekete yolculuk var. Arife günü için 4 saatlik izin aldım. Birde şu bayram cumartesi bitiverseydi, tatil bir gün daha uzasaydı hiç fena olmayacaktı.
Çok özledim. Annemi, babamı, ninelerimi, halamı, teyzelerimi, arkadaşlarımı, Pomak Ayşe yengemi, Kamile ablamı, Aslıcığımı – görürsem tabi - , kahvenin önünde oturanları, cami bahçesindeki çam ağaçlarının sesini, Kerim dayımı , tepeyi , dedelerimi çok özledim.
Ne yapacağıma dair bir fikrim yok. Bahçedeki orman masasında kahve içebiliriz. Bayramın 3 günü döneceğim. arife gününü kar sayarsak oda oruç ve dolma sarma gödek pişirmeyle geçecek. Ama iftar sonrası kızlarla buluşsak hiç fena olmaz diye düşünüyorum.
Bir de bayramın 2 . günü okul bahçesinde akşam toplansak nasıl olur diye düşünüyorum. Gelen, gelmek isteyen olur mu? Hep bir düşüncede kalır mı?
Göreceğiz…
Bu yıl hem Cemo’nun hem Cimcime’nin hemde benim dediğim olsun dedik. Cimcime köye gitmek istiyor, Cemo Cimcime ile biraz zaman geçirmek istiyor.- yalan valla her akşam iftardan sonra uyudu- ben de valla ne isterlerse uyacak kıvamdaydım.
Cemo kalsın dedi diye kaldı. Cimcime yaz okuluna gitmek istediği için kaldı. Buza, yüzmeye, jimnastiğe doydu. Bizde ona çok doyduk. Bayram dönüşü artık köyde kalacak. İmam da arkadaşları da çok özlemiş.
Köy dönüşü yalnız olacağım. Giderken de Cemoya el sallayıp gideceğiz. Cimcime artık ne yapar bilemem de Cemo ağlayacak bence…
Sayılı gün çabuk geçer deyip teselli bulacağız artık. Ne kadar memleket gurbet olsa da doyduğumuz yerin insanıyız.
Bayram tatlıları için geç kaldım. Baklavalar börekler yapılmıştır herhalde. En azından evdeki şekerinizle, ununuzla yaparsanız hem bereketli hem lezzetli olur unutmayın.
Bir alternatifte benden. Bayram için ideal bir tatlı KALBURA BASTI yapabilirsiniz.;Kerebiç kalıbı görsellik açısından iyi fikir oldu .Elinde olanlar deneyebilir.
Tarif için buraya bakabilirsiniz. Bende oradan alıntı yaptım.
Malzemeler
·
125 gr. tereyağı (yarım paket)
·
1 çay bardağı zeytinyağı
·
1 çay bardağı süt
·
1 yemek kaşığı irmik
·
1 fiske tuz
·
Yarım paket kabartma tozu
·
3 su bardağına yakın un
Şerbeti için
·
3 su bardağı şeker
·
3.5 su bardağı su
·
Yarım küçük limon
- Önce
şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın. (Şerbet malzemelerini tencereye
alın. Kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika kaynatıp altını kapatıp
soğumaya bırakın)
- Oda
sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve zeytin yağını mikserle iyice çırpın.
Sütü ekleyip yeniden çırpın.
- İrmik,
tuz, kabartma tozu, vanilyayı ekleyin. Unu bardak bardak koyup elinizle
yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hamurdan
büyük boy ceviz büyüklüğünde bir parça alıp elinizle biraz açın. Bu hamuru
rendenin üzerine veya benim yaptığım gibi doğrayıcının kesici plakasının
üzerine koyup hafifçe bastırın. Ortasına ceviz koyup, önce bir kenarı,
daha sonra diğer tarafı cevizin üzerine kapatın. Kenarlardan tutarak ters
çevirin. Uçlarını hafif düzeltin.
- Yağlanmamış
tepsiye veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye tatlıları aralıklı olarak
dizin.
- Önceden
ısıtılmış 190 derecelik fırına tatlıyı sürün.
- Üzeri
güzelce kızarana kadar pişirin. Tatlıların lezzetli olması için iyi
kızarması gerekiyor.
- Soğuk
şerbeti, sıcak tatlının üzerine dökün. En az 4-5 saat dinlendirin.
- Afiyet
şifa olsun.
NOT: Bu tatlıyı ister
şerbetleyip soğuttuktan sonra, ister şerbetini dökmeden saklama kabına koyup
dondurucuda saklayabilirsiniz.
Tatlıları çok kaçırmadığınız, muhabbetinizin de tatlı geçtiği, el öpenlerinizin , öptüklerinizin çok olduğu iyi bayramlar dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder