25 Ekim 2014 Cumartesi

PARAYI VEREN


Kızım,ikili eğitim veren bir ilkokulda 3. Sınıf öğrencisi , 2. Sınıfı bitirene kadar öğlenci olarak okula gitti. Öğlen 12.30 da okula gidiyor akşam 17.30 da okuldan çıkıyordu.
Bu yıl 1. Kademede okula gidiyor. Sabah  7.00 da okulda olmamız gerekiyor , okul çıkış saati ise 12.00 oluyor.6 saat ders 40 dk lık ve 5 dk teneffüs süreleri var.o beş dk da ne yapıyorlar çok merak ediyorum.
Her ne kadar sabah okula bırakma kısmını  canı gönülden istesem de okul giriş saatleri konusunda çok rahatsız oluyorum. Sabahın körü denilen, sabah karanlığında yola çıkıyoruz. Aslında evimiz yakın ben o kadar kasmıyorum acele etmiyorum ama bizden daha uzakta yaşayanlar, bir 10 dk önce çıkıyorlarsa karanlık oluyor.
Acaba okul saatlerinde değişiklik yapılabilir mi diye bir araştırma yaptım. Okul saatlerini, okul yönetimi karar veriyormuş. Tabi öğrenci sayısı çok olunca ikili eğitim verilmek zorundaymış. Milli Eğitim bundan sonra okul saatleri tek eğitim ve etütlü olacak diye bir genelge yayımlasa olabilir ama bunun içinde fiziki şartları iyi olan, nicelik ve nitelik bakımından iyi okullar açılmalı. Bu yazdıklarım çok hayalî oluyor.
Bence cemaati olmayan camiler yapmaları yerine okul yapsalar bu kesinlikle olur. Zor işler yani. Her şekilde değiştirip, durmadan yeni eğitim sistemi getirmeye çalışırken bunu yapmayı düşünmüyorlar bile…
 Zaten koca şehirde küçük evlerde yaşayan dünyaları büyümeyen insanlarız. hal böyle olunca bir Bakırköy deki okulla, Fatih teki okul aynı değil yada Bakırköy de tam gün eğitim verende var ve çoğunlukta ama Fatih te böyle bir şey yok. değiştiremiyoruz okullar kalabalık olduğu için 1.- 2. Sınıflar öğlenci okula yeni başladıkları için, 3. – 4. Sınıflar ise sabahçı oluyor.
Yanı aslında sınıf ayrımı dediğiniz şey, semt semt de ayrılmış. İyi semt de yaşarsan iyi okul saatleri ile iyi okula gidebilirsin. Ya da o semt deki okula para ödeyerek, sabah erken saatte yine servisle gidebilirler.
Gelir dağılımında ki eşitsizlik, semtlerde yaşamda yiyecek, giyecek meselesinde yaşamın her alanında devam ediyor, edecek.
Fatih civarında yine orta seviye üstü ailelelerin oturduğu Çapa ,Fındıkzade civarında birde Beyazıt da etüt lü okul var. Benim bildiklerim bunlar ve bunlardan birisine gönderebilmek için benim yemek, etüt ve servis parası vermem gerekiyor. Birde bu okulların kura ile girilmesi gerekliliği ayrıca kayıt ücretleri var ki uğraşın durun.
Bu işler büyük şehirlere gelince böyle peki ya küçük şehirlerde nasıl? Aynı değişen bir şey yok ama tek okul olduğu için eğitim kalitesi farkı semt semt değişmiyor. tek okul bunun için köyden bir şekilde okula gitmen gerekli. Köy minibüsüne servis parası ödüyorsun.
Evet, biz metropolde, hatta metropolün göbek deliğinde yaşıyoruz. Ama yaşadığımız semte göre, oturduğumuz evde, ödediğimiz kirada, aidatda ve aldığımız eğitimde kalite farklılıkları yaşıyoruz.
Kimse bana eğitim herkese eşit demesin !!! Eşit değiliz kardeşim eşit değiliz. Bu işler öyle çocukta biterde bitmiyor.

Parayı veren gerçekten düdüğü çalıyor. 

Hiç yorum yok: