30 Ocak 2013 Çarşamba

VİŞNELİ ANILARLA ,VİŞNE ÇEKİRDEĞİ YASTIĞI

Lise de okurken, yaz tatillerinde iki üç günlüğüne üç beş kuruş kazanma derdine gittiğim sebze meyve fabrikası yani dondurulmuş ürünler deposu vardı.
Adam akıllı bir çalışma hayatı olmasa da otobüsle köyün sapağından alındığımız köydeki hemen hemen bütün kızların yaz tatillerinde gittiği bu fabrika bizim için bulunmaz nimetti. Akşam beş gibi yola çıkıyor altı gibi iş başı yapıyor sabaha kadar durmadan çalışıyorduk. Sabah eve geldiğimizde hem sabahın ayazını yemiş hem de soğuk hava deposunun soğuğunda donmuş oluyorduk. Öyle ki ellerimin sertliği ve şişliği işi bıraktıktan bir ay sonra geçmişti .
Vişne önce saplarından ayrılır, ardından kasalarla çekirdek makinesine gelir, çekirdeğinden ayrılan vişneler tekrar bandın üstüne dökülür ve işçiler tarafından son bir kontrolden geçip, soğuk hava deposuna gönderilirdi.
Benim görevim ise vişne kasalarını çekirdek makinesine boşaltmak ve eşit şekilde makinenin içinde dağılmasını sağlamaktı. Soğukta ellerim uyuşuyor, vişne kasalarını tutmakta zorlanıyordum. O gün vişne kokusundan da kendisinden de nefret ettim, bir daha gitmedim zaten. Daha rahat,  mesai saati az olan başka bir fabrikaya gittim.


Dün akşam vişne çekirdeklerini çıkarttığımda burnuma ezilmiş vişne kokusu geldi. Bu yaz; vişne reçeli ve dondurucuya koymak için çekirdeklerini ayıkladığım vişneler de aynı kokuyordu.
Vişne çekirdeği yastığını ; takip ettiğim bir blog’da görmüştüm. Bebekler de gaz sancısına da iyi geldiğini sıcak ve soğuk kompres yapılabildiğini öğrendiğimde; ayıkladığım vişnelerin çekirdeklerini atmıştım. Bunlar sonrasında dondurucuya koymak için yaptığım vişnelerin çekirdekleri.

ÇEKİRDEKLERİN HAZIRLANIŞI VE YASTIĞIN YAPILIŞI:

1-      Çekirdekleri çıkardıktan sonra ben birkaç kez yıkayıp güneşte kuruttum ama aslında 3 kez suyunu değiştirerek bekletmek, 3 gün sonra 1 yemek kaşığı tuzla kaynatmak ve meyve artıklarının tamamen temizlemek gerekiyormuş.
2-      Günlerce acaba nasıl diksem, makinede şeritler halinde dikip içine mi yerleştirsem, kumaş mı alsam derken evde nereden geldiği belli olmayan bu yarı keten, yarı pamuk kumaşı buldum. Kumaşın yarısını kesince büyük olduğuna karar verdim daha fazla kesmeye kıyamadım, katlayıp elde diktim.
3-      Sıra süslemeye geldiğinde benim gibi meraklı ve yetenekli bir kızınız olmalı. Bize göre çizdiğimiz vişneyi Cimcime büyük bir zevkle kumaş boyası ile boyadı.
4-      Dört katlı diktiğimde her gözüne ayrı ayrı çekirdekleri koymayı düşündüm, sonradan vazgeçtim. Bu yaz yeni çekirdeklerle bu çekirdekleri tekrar temizleyip, yeni bir yastık dikmeyi düşünüyorum.
5-      İşte güzel kızımın ellerinde şekillenmiş vişne çekirdeği yastığımız.
6-      Bu fotoğrafta başka bir açıdan!
  Şimdilik doğal gaz sobasının üzerinde ısınan vişne çekirdeği yastığı yazın buzdolabına girecek, bizi serinletecek. Yastığı ıslak ve havasız bırakmamanız gerekiyor küflenebilir.
Piyasa değişik formlarda satılan bu yastığı,kendinizin yapmış olmasının verdiği mutluluk paha biçilemez.

Hiç yorum yok: