Her şey ne güzel başlamıştı. İlk kez evde tereyağı yapımını
deneyecek ve ben kendi tereyağımı yapabiliyorum diye böbürlenecek her hafta
taze taze ev halkına tereyağı sunacaktım.
Bir gün önceden 2 kg sütü özene bezene yoğurt yaptım. Ertesi
akşam buzdolabında masum bir şekilde bekleyen yoğurdu çırpma kâsesine aldım ve
mikserle çırpmaya başladım. Krema kıvamına gelmişti sanki ben bu işi biraz daha
kolaylaştırayım dedim ve nette okuduklarımdan öğrendiğime göre yağın çıkmasını
kolaylaştırmak için buz ekledim ama buzlar eriyor ve bir türlü yağ ayrılmıyordu.
Bu arada teyzemi arayıp acaba sıcak su mu koyacaktım diye sordum. Hayır dedi
yoğurttan tereyağı olmaz, yoğurt kaymağından olmalı. Ama kaymağı da vardı dedim.
Teyzemin kayınvalidesi olur olmaz mı? hem de ne güzel olur ama bu akşam dolaba
koysun yarın tekrar çırpsın dedi. Tabi ben bu arada mikseri bırakıp, mutfak
robotu ile tam gaz tereyağı yapmaya çalışıyordum. Elimde kalan krema
kıvamındaki olmamış tereyağını dolaba kaldırırdım. Ertesi günü yine mikser ve
robot ile olmaz ise, bir konserve şişesinde çalkalarım ve yağı oluştururum diye
düşündüm.
Akşam eve geldiğimde krema yüzeye çıkmış, suyu altta
kalmıştı önce o kısmı aldım çırpmaya başladım dakikalarca çırpılmasına rağmen
olmayan tereyağı artık eski usule geçmemi istedi herhalde ki olmadı bir türlü… Ben
eski usul bir konserve şişesinde çalkalamaya başladım. Kollarımda takat
kalmamış evin beyi bu elektrik masrafıyla beni tereyağına boğabileceğini,
yediğim tereyağları ise bu enerjiyle eritebileceğimi söylüyordu.
Pes ettim. Koydum ocağa kremayı, attım içine birkaç limon
bıraktım ocağın üstüne baktım ki çökelek peyniri haline gelmiş, kapattım altını.
Sabah işe gitmeden koydum süzgece akşam geldiğimde; mis gibi, tam yağlı çökeleğim
hazırdı.
Çökelek peynirinin bir kısmını anneme verdim. Diğer kısmı
ile yumuşacık poğaçalar hazırlamak için dolaba kaldırdım. Pazar kahvaltısında bizimkilere
de bir kısmını sunmuş tereyağı yapamamış olsam da 10 puan almıştım.
Sonrası mı? Sıcacık, yumuşacık poğaçalar mı? O kahvaltıdan
kalktığımızda, dolaba kahvaltılıklar kaldırırken, elimden kayan bir tabağın
çökelek tabağını devirmesiyle; yeni temizlenen buzdolabı tekrar temizlendi
yerler bal dök yala yapılmak zorunda kaldı.
Böylelikle sadece bir kuş vurmak isteyen ben bir taş atıp
bir kuş bile vuramamış, ellerim poğaçasız, tereyağsız en önemlisi çökelek
peynirsiz kaldı.Evde 1 lt peynir suyu duruyor ama bakalım neye nasip olacak.
Bir dahaki yoğurt kaymağından tereyağı denemesinde görüşmek
üzere.
3 yorum:
Uğraşma tereyağı ile yap sen reçelinin bırak tereyağı yapımın profesyonellere :) organik tereyağı satan bildiğim yerler var :)
Yoğurt kaynaklarını biriktir. Buzluğa köy. Çünkü dolaba uzun süre kaymak beklemez. Biriktirdiğin kaymaģı buzluktan çıkart. Ya dolapta veya dışarda çözülsün. Ondan sonra dök mutfak tasına ılık su ilave edip çırp önce. Daha sonra soğuk su ekleyip çırp. Yavaş yavaş ayranı yağından ayrılacak. Yağı bir tarafa toplayıp ayranımı süzdür. Ondan sonra üzerine su döküp yağı yıka. Çok ayranlı kalmasın. Elinle sıkıp ta kaba koyarsan daha iyi suyunu daha güzel süzmüş olursun. Bu kadar. Ha birde o çıkan ayranlı suyu dökmeyip te küçük bir tencerede kaynatırsan lor peyniri oluyor ondan.
sümeyra hanım ne yazıkki yorumunuzu yeni gördüm, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yorum Gönder