19 Aralık 2012 Çarşamba

Bir anı, bir tarif, bir yemek


İlköğretim ve ortaokulu köyümüzde 5 km uzakta ilçede okudum. İlköğretim 3. Sınıftan 5. Sınıfa kadar okul yolu hiç te düz değildi. Köyden sabah 7: 00 de kalkan minibüs geri döner akşam 5:00 da tekrar iş çi ve öğrencileri alırdı. Sabahçı olduğumda sabah otobüsü ile gidip öğlen çıkışında otobüs olmadığı için köyün sapağından geçen otobüslere biner yaklaşık 2 km yürürdüm. Öğlenci olduğumda ise yine köyün yollarında öğlen yürüyüşü ile sapağa çıkar oradan geçen otobüse biner akşam ise okul çıkış saatim 5:30 olmasına rağmen erken çıkmak zorunda kalır ve otobüse yetişirdim. Yemek olayı kantinden veya dışarıdan tostla geçiştirilirdi, annem hiçbir zaman yanımıza yemek koymazdı, zaten yemek saatimiz bile yoktu.
Ortaokul ve lisede ise tam gün eğitim aldım. Ailem için artık yemek problemim oluşmaya başlamıştı. Bazen okulun yurdundaki yemek hanede bazen öğretmenler evinde yemek yerdim.
Bu dönemlerde babamın bürosuna yine saat 3 te köye giden otobüs olmadığı için 5 e kadar beklemek zorunda olduğum için gider, babamda beni lokantaya yemeğe götürürdü. Cemil usta ilçenin meşhur, tadı damağımıza uyan ve temiz yerlerinden biriydi. Her gittiğim de mutlaka orman kebabı yedirirdi demek ki biliyordu güzel olduğunu…
Ne çabuk biterdi, orman kebabı bit türlü doymazdım.
Hafta sonu cimcimeye bir arkadaşıma gideceğimizi söyleyip aslında çok sevdiği arkadaşına götürdüm. Onlar oynarlarken benim arkadaşım olan annesi; hadi yemek yapalım, senin ellerinde değsin istedim, çok pratiksin deyince kollarımı sıvadım. Cemil ustanın birebir orman kebabını çıkartıp sunduğumda; bende aradığım lezzeti bulmuştum. Beğenilerek yenildi.
Bazıları için etli bezelye, benim için ise, Cemil ustanın ORMAN KEBABI tarifi;
  • 500 gr dana kuşbaşı et,
  • 500 gr ayıklanmış bezelye,
  • 1 havuç,
  • 1 patates,
  • 1 büyük baş soğan,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 1çay kaşığı pul biber,
  • 1 çay kaşığı kekik,
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Ölçüleri damak tadınıza göre, azaltıp, çoğaltabilirsiniz.

Yapılışı;  kuşbaşı etini tencereye koyup kapağını kapatıyorsunuz etler suyunu çektikten sonra, küp şeklinde doğranmış soğanlarını ekliyoruz. Soğanlar et ile kavrulduktan sonra salçasını, küp doğranmış patates ve havucunu ekliyoruz. Sebzelerin sularını salmasını ve bezelyelerimizi ekledikten sonra sıcak suyu üzerine çıkacak kadar ekliyoruz. Bundan sonrası ocağımızın kısıklığına ve tenceremize kaldı. Etler ve sebzeler piştikten sonra baharatlarını ekleyip, karıştırın bir iki taşım kaynattıktan sonra ocağınızı söndürebilirsiniz. Afiyetle.

Hiç yorum yok: