İlköğretim ve ortaokulu köyümüzde 5 km uzakta ilçede okudum.
İlköğretim 3. Sınıftan 5. Sınıfa kadar okul yolu hiç te düz değildi. Köyden sabah
7: 00 de kalkan minibüs geri döner akşam 5:00 da tekrar iş çi ve öğrencileri alırdı.
Sabahçı olduğumda sabah otobüsü ile gidip öğlen çıkışında otobüs olmadığı için
köyün sapağından geçen otobüslere biner yaklaşık 2 km yürürdüm. Öğlenci
olduğumda ise yine köyün yollarında öğlen yürüyüşü ile sapağa çıkar oradan
geçen otobüse biner akşam ise okul çıkış saatim 5:30 olmasına rağmen erken
çıkmak zorunda kalır ve otobüse yetişirdim. Yemek olayı kantinden veya dışarıdan
tostla geçiştirilirdi, annem hiçbir zaman yanımıza yemek koymazdı, zaten yemek
saatimiz bile yoktu.
Ortaokul ve lisede ise tam gün eğitim aldım. Ailem için
artık yemek problemim oluşmaya başlamıştı. Bazen okulun yurdundaki yemek hanede
bazen öğretmenler evinde yemek yerdim.
Bu dönemlerde babamın bürosuna yine saat 3 te köye giden
otobüs olmadığı için 5 e kadar beklemek zorunda olduğum için gider, babamda
beni lokantaya yemeğe götürürdü. Cemil usta ilçenin meşhur, tadı damağımıza
uyan ve temiz yerlerinden biriydi. Her gittiğim de mutlaka orman kebabı yedirirdi
demek ki biliyordu güzel olduğunu…
Ne çabuk biterdi, orman kebabı bit türlü doymazdım.
Hafta sonu cimcimeye bir arkadaşıma gideceğimizi söyleyip
aslında çok sevdiği arkadaşına götürdüm. Onlar oynarlarken benim arkadaşım olan
annesi; hadi yemek yapalım, senin ellerinde değsin istedim, çok pratiksin
deyince kollarımı sıvadım. Cemil ustanın birebir orman kebabını çıkartıp sunduğumda;
bende aradığım lezzeti bulmuştum. Beğenilerek yenildi.
Bazıları için etli bezelye, benim için ise, Cemil ustanın
ORMAN KEBABI tarifi;
- 500 gr dana kuşbaşı et,
- 500 gr ayıklanmış bezelye,
- 1 havuç,
- 1 patates,
- 1 büyük baş soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1çay kaşığı pul biber,
- 1 çay kaşığı kekik,
- 2 çay kaşığı tuz
- Ölçüleri damak tadınıza göre, azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
Yapılışı; kuşbaşı
etini tencereye koyup kapağını kapatıyorsunuz etler suyunu çektikten sonra, küp
şeklinde doğranmış soğanlarını ekliyoruz. Soğanlar et ile kavrulduktan sonra
salçasını, küp doğranmış patates ve havucunu ekliyoruz. Sebzelerin sularını
salmasını ve bezelyelerimizi ekledikten sonra sıcak suyu üzerine çıkacak kadar
ekliyoruz. Bundan sonrası ocağımızın kısıklığına ve tenceremize kaldı. Etler ve
sebzeler piştikten sonra baharatlarını ekleyip, karıştırın bir iki taşım
kaynattıktan sonra ocağınızı söndürebilirsiniz. Afiyetle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder