13 Şubat 2012 Pazartesi

ŞAM KURABİYESİ



şekilsiz olanlar

Hafta sonu evin trafiği bayağı yoğundu. Eskiden bizim apartmanda oturan komşumuzun gelini kayınvalidesine ziyarete gelmiş. Tabi komşumuzun gelini ama benimde arkadaşım. Bizim apartman tam şen dullar apartmanı apartmanda hep kocası ölmüş dul kadınlar var. Hal böyle olunca gelinlerde hep arkadaş tabi sadece biz kaldık duygu ile gelin olarak, boşananlarda var. Duygu gayet aklı başında, uyumlu biri. Çok şeyler paylaştık, çok güzel günler geçirdik beraber. Yaz akşamları işten geldiğimde çocukları alıp parka gitmek orda sohbet etmek çok güzeldi. Şimdi taşındılar hayırlısıyla seneye bize yakın taşınacaklar o zaman daha rahat görüşeceğiz.
Onda iki tane kız bende bir tane birde abim ile kardeşim bizde olunca haliyle evin trafiği fenaydı. Cumartesi akşamı evi olabildiğince dağıttılar. Duygu yaklaşık 3 sene önce hamile iken benim bir kurabiye yaptığımı annemin de ona getirdiğini söyledi. Hatırlayamadım sonra tarif edince aklıma geldi. Şam kurabiyesiydi bu 3 yıl önce eşimin çalıştığı pastanenin ustası video çekimiyle tarifi yollamıştı bana, bende denemiştim. Ununu bir türlü ayarlayamamıştım ama fena olmamıştı. Duygu nun sayesinde bir kez daha denedim yine unla ilgili bir sorun var ama çözemedim durumu. Buyurun tarifi;

ŞAM KURABİYESİ;

6 Yumurta (3 tanesinin beyazı ayrılacak, sarısı içine konulacak )
500 gr şeker (yaklaşık 3 su bardağı)
300 gr margarin (Terem yağ kullanıyorum ben )
250 gr yoğurt(1,5 su bardağı )
1 paket kabartma tozu
1 paket karbonat
2 portakal(kabukları kullanılacak, ben reçel için kaynatıp acısını çıkarttığım portakalları kullandım )
1 kg un (9 su bardağı oluyor ama ben 11 su bardağı koydum.
YAPILIŞI;
buda kup kek kalıbında pişenler daha güzel oldular bence
diğerleri şekilsiz oldukları için bunlar kup kek kalıbında pişti
Yumurta ve şekeri çırpıcı ile şeker eriyene kadar çırpın. Daha sonra yağ ve yoğurdu ekleyin. Unu karbonat ve kabartma tozunu katıp harmanlayın ve bu karışımı eleyerek yavaş yavaş karışıma katın. Hamur sert de yumuşakta olmayacak. Hamuru yarım saat kadar dinlendirdikten sonra elinizi yağlamanız gerekiyor bu aşama da mandalina büyüklüğünde toplar yapıyorsunuz önce ayırdığınız yumurta beyazına sonra şekere batırıp tepsiye diziyorsunuz. 140 c 30 dk fırında altı üstü pişene kadar da diyelim pişirin. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok: