10 Nisan 2012 Salı

Akşama zeytinyağlı sarma var beklerim.


Ancak bir kadın ince ayrıntılarla ilgilenir. Bir erkeği asla dolma sarmak gibi ince bir işle uğraşırken göremezsiniz. Eğer böyle bir erkek var ise kaşına gözüne bakmadan evlenin derim. Bizim evdeki erkek yaprakları açmaktan aciz.
Hafta sonu AÖF sınavlarım vardı. Annemden de yaprak istemiştim sağ olsun babamdan göndermiş. Kardeşimin de Avcılardan gidip getirdiği için ayaklarına sağlık. Cuma akşamı köyden gelenler olunca cumartesi ve pazar ki sınava hiç hazırlanmamış biri olarak, çalışıyor musun sorularına hayır ben yaprak sarıcam dedim. Ama ne cumartesi akşamı nede Pazar günü yaprakları saramadım. Cumartesi akşam kardeş evdeydi ve benden özellikli bir sofra istedi onunla mutfağa girdik ve süper bir sofrada kardeş kardeş  güzel bir yemek yedik. Pazar günü sınavdan çıkıp eve geldiğimde iki sevgilim de uyuyorlardı. Ben hemen mutfağa girip kahvaltıyı hazırladım. Ondan sonra da ev di temizlikti derken yorgunluktan uyuyakalmıştım. Üstelik yarım kalan işlerde vardı. Bir yerinden başlamak lazım diyerek Pazar akşamı dolmanın içini hazırladım. Bu arada bal kabağının  son zamanları olduğu için pazardan aldığım balkabağını da pişirdim.
Sarma içi için herkesin zevkine göre değişir ama benim tarifim şöyle;
  • Pirinç yapacağınız tencerenin içine yaparsanız bire bir oluyor. Yani tencere kadar pirinç benim ölçüm bu
  • Soğan oda zevkinize kalmış ben bol soğanlı seviyorum
  • Dolmalık fıstık
  • Kuş üzümü
  • Nane
  • Karabiber
  • Salça
  • Pul biber
  • Dereotu ben bayılırım bol bol koyarım
  • Tuz


Hazırlanışı; soğanlarımızı küp şeklinde doğrayıp, zeytin yağda kavurun, fıstıkları da içine atın beraber kavrulsunlar. Daha sonra salçayı ekleyin. Bunların bir ölçüsü yok zevkinize ve damak tadınıza kalmış. Birde bir yemeğin en önemli lezzeti iyi kavrulmuş salçadan geçer unutmayın. Salçanız kavrulduktan sonra yıkanmış pirincinizi ekleyin. Biraz kavurduktan sonra bir miktar su ekliyorsunuz. Ama su üstüne çıkmayacak. Sadece biraz pirinçleri şişirecek ama pirinçlerin sert kalması gerekiyor. Yoksa yaprakla birlikte zaten pişmiş, yumuşamış pirinci pişirirseniz, dolmanız güzel olmaz. Bunları yaptıktan sonra altını kapatıp kenara alın. Biraz soğuduktan sonra; içine nane, dereotu, karabiber, pul biber ve tuzunu ekleyip karıştırın. İçiniz hazır sarmaya başlayabilirsiniz.

içimiz hazır gelelim sarmaya


Öncelikle yaprağımızı seriyoruz. yaprağın ince damarları olması yaprağın taze ve güzel sarılabilen bir yaprak olduğunu gösterir.

Resim yazısı ek




hazırladığımız iç malzemesini koyuyoruz

yanlardan kapatıyoruz

daha sonra üstleri kapatıp , sıkıca sarıyoruz.

işte sarmamız hazır 

buda arkadaş sarmalar , dizilmişler ve pişmeye hazırlar .


Bu tencere bir cuma pazarı çıkarmasından aldığım , döküm tencere . 20 tl  ye aldım deneme amaçlı .Defolu ürünlerin  tabanında ki marka ismini  silip satıyorlar . ucuz olmasının sebebi bu. size bir bilgi daha dolma yüksek ateşte , yani harlı ateşte olur . Ne dolması olursa olsun.ayrıca piştikten sonra indirdiğinizde üstüne zeytinyağı dökerseniz daha güzel sarmalarınız olur.
Bu akşam evde yaprak sarması, kabak tatlısı var . Gelmek isteyen arkadaşlar beklerim
.
Afiyet olsun 

1 yorum:

zeys dedi ki...

bu neeeeeeeee gece gecee :)) karnım acıktı :)
blogunu yenı kesfettım bu arada takıpteyım artık. benımkıne de beklerım.. sevgıler :)

http://zeysfashionroom.blogspot.com/