Ancak bir kadın ince ayrıntılarla ilgilenir. Bir erkeği asla
dolma sarmak gibi ince bir işle uğraşırken göremezsiniz. Eğer böyle bir erkek
var ise kaşına gözüne bakmadan evlenin derim. Bizim evdeki erkek yaprakları açmaktan
aciz.
Hafta sonu AÖF sınavlarım vardı. Annemden de yaprak
istemiştim sağ olsun babamdan göndermiş. Kardeşimin de Avcılardan gidip
getirdiği için ayaklarına sağlık. Cuma akşamı köyden gelenler olunca cumartesi
ve pazar ki sınava hiç hazırlanmamış biri olarak, çalışıyor musun sorularına
hayır ben yaprak sarıcam dedim. Ama ne cumartesi akşamı nede Pazar günü
yaprakları saramadım. Cumartesi akşam kardeş evdeydi ve benden özellikli bir
sofra istedi onunla mutfağa girdik ve süper bir sofrada kardeş kardeş güzel bir yemek yedik. Pazar günü sınavdan
çıkıp eve geldiğimde iki sevgilim de uyuyorlardı. Ben hemen mutfağa girip
kahvaltıyı hazırladım. Ondan sonra da ev di temizlikti derken yorgunluktan uyuyakalmıştım.
Üstelik yarım kalan işlerde vardı. Bir yerinden başlamak lazım diyerek Pazar akşamı
dolmanın içini hazırladım. Bu arada bal kabağının son zamanları olduğu için pazardan aldığım
balkabağını da pişirdim.
Sarma içi için herkesin zevkine göre değişir ama benim
tarifim şöyle;
- Pirinç yapacağınız tencerenin içine yaparsanız bire bir
oluyor. Yani tencere kadar pirinç benim ölçüm bu
- Soğan oda zevkinize kalmış ben bol soğanlı seviyorum
- Dolmalık fıstık
- Kuş üzümü
- Nane
- Karabiber
- Salça
- Pul biber
- Dereotu ben bayılırım bol bol koyarım
- Tuz
Hazırlanışı; soğanlarımızı küp şeklinde doğrayıp, zeytin yağda kavurun,
fıstıkları da içine atın beraber kavrulsunlar. Daha sonra salçayı ekleyin. Bunların
bir ölçüsü yok zevkinize ve damak tadınıza kalmış. Birde bir yemeğin en önemli
lezzeti iyi kavrulmuş salçadan geçer unutmayın. Salçanız kavrulduktan sonra
yıkanmış pirincinizi ekleyin. Biraz kavurduktan sonra bir miktar su ekliyorsunuz.
Ama su üstüne çıkmayacak. Sadece biraz pirinçleri şişirecek ama pirinçlerin
sert kalması gerekiyor. Yoksa yaprakla birlikte zaten pişmiş, yumuşamış pirinci
pişirirseniz, dolmanız güzel olmaz. Bunları yaptıktan sonra altını kapatıp
kenara alın. Biraz soğuduktan sonra; içine nane, dereotu, karabiber, pul biber
ve tuzunu ekleyip karıştırın. İçiniz hazır sarmaya başlayabilirsiniz.
|
içimiz hazır gelelim sarmaya
Öncelikle yaprağımızı seriyoruz. yaprağın ince damarları olması yaprağın taze ve güzel sarılabilen bir yaprak olduğunu gösterir. |
|
Resim yazısı ek |
|
hazırladığımız iç malzemesini koyuyoruz |
|
yanlardan kapatıyoruz |
|
daha sonra üstleri kapatıp , sıkıca sarıyoruz. |
|
işte sarmamız hazır |
|
buda arkadaş sarmalar , dizilmişler ve pişmeye hazırlar .
Bu tencere bir cuma pazarı çıkarmasından aldığım , döküm tencere . 20 tl ye aldım deneme amaçlı .Defolu ürünlerin tabanında ki marka ismini silip satıyorlar . ucuz olmasının sebebi bu. size bir bilgi daha dolma yüksek ateşte , yani harlı ateşte olur . Ne dolması olursa olsun.ayrıca piştikten sonra indirdiğinizde üstüne zeytinyağı dökerseniz daha güzel sarmalarınız olur. Bu akşam evde yaprak sarması, kabak tatlısı var . Gelmek isteyen arkadaşlar beklerim .
Afiyet olsun |
1 yorum:
bu neeeeeeeee gece gecee :)) karnım acıktı :)
blogunu yenı kesfettım bu arada takıpteyım artık. benımkıne de beklerım.. sevgıler :)
http://zeysfashionroom.blogspot.com/
Yorum Gönder