4 Mart 2013 Pazartesi

Limolu cheskek



Birinci peynir demesi gayet başarılı oldu, bir hafta bile dayanmadı. Cemo hepsini tereyağda kızartıp yiyebilirdi. Acayip güzel hellim peyniri oldu. Çünkü peynirin üzerine o kadar çok ağırlık koymuşum ki bütün yağı gitmiş.5 kg sütten sadece 1 kg ‘ yakın peynir elde etmiştim. Lezzeti çok iyi idi ama miktarı az. Bir kg süt İstanbul da 2 TL 5 kg süt 10 TL ediyor ee 1 kg peynir 10 liraya geliyor ve 1 hafta bile yetmiyor.
Peynir bitince ikinci deneme daha fazla olsun uzun süre gitsin istedim 10 kg süt aldım bu kez kaynatarak denedim ama ne yoğurdu oldu nede peynir diğeri gibi hemen mayalandı bende bir kaşık daha maya atıp ağzını düdüklüde kapattım, sardım sarmaladım.

.
kaynamış , peynir olmaya hazır süt
peynir olmayan , labne olan peynirin hali
Akşam eve geldiğimde peynir
 böyle idi beze koyup beklettim belki kalıp çıkar dedim ama bir türlü olmadı. Tuzlamak istedim Cemo tadı çok güzel bu labne gibi olmuş deyince vazgeçtim.Aldım kaşığı elime kaşık kaşık bezden sıyırdım. Tadı gerçekten labne peynir gibi hatta daha güzeldi.
Biraz anneme, biraz alt komşuya verdim. Herkesten tam not almıştı.
Zaten daha önce deneyip olmayan chesse keki elimde neredeyse 3 kilo kadar olan labne ile denemenin zamanı gelmişti
Zaten labne peyniri de cheskek yapılmadan önce süzülmeliydi. Zaten süzülen peynir ideal olmuştu bakalım 2. Denemede cheskek nasıl olacaktı. Yine elimde göz göz delikleri olan, yanmış bir cheskek olacak mıydı? Yoksa istediğim tadı elde edecek miydim?

peynir düzeneği


süzülme sırası

kalıba sokulmaya çalışılan peynir




Tabanı için ;
paket yulaflı-kepekli bisküvi
1 yemek kaşığı tereyağı
Peynir dolgusu için ;
400gr labne- 2 su b . kullandım
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı tozşeker
 Limon sosu:
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı şeker,
Limon kabuğu rendesi,
2 yemek kaşığı limon suyu taze 
Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı .

Yapılışı ;
Taban 
 Önce robotta bisküviyi un haline getirdim, tereyağını ekleyip karıştırdım, biraz elimle yoğurup 26 cm lik kelepçeli kalıba bastırarak tabanına yaydım. Aslında 24 cm lik kalıplarda daha kalın elde ediyorsunuz ama dediğim gibi deneme, yanılma ve fırının ısısına güvenmediğim için, siz 24 veya 22 cm lik kalıp kullanırsanız daha iyi olur. Tabanını hazırladığım kalıbı buzdolabına kaldırdım.
Peynir dolgusu;
Robotta peyniri, yoğurdu ve şekeri; şeker tamamen eriyene kadar çırptım. Un’u ekleyip, yumurtaları tek tek yavaş çırptım. Göz göz olmasını engellemek için dolguyu da yarım saat beklettim toplamda 1 saat taban dolapta, yarım saat dolgu hazır bekledi.
Pişirme;
Peynir dolguyu tabana yayıp, kalıbın üstünü yanmaması için alüminyum folyo ile kapladım. Benim fırınım eski tip olduğu için, 1 ayarında alüminyum folyo ile 1,5 saate yakın pişirdim. Fırından çıktığında üstü yanmamıştı ama yanmaması için sürekli kontrol ettim.
22 cm lik kalıpla olması gereken 

26 cm lik kalıpla benim yaptığım.
Soğuduktan sonra üstü folyolu halde buzdolabına kaldırdım. Sabah işe gitmeden limon sosun malzemeleri ile hazırlayıp, ılıdıktan sonra üzerine kaşık yardımıyla döküp, buzdolabına kaldırdım.


Özellikle hazırlanmamıştı ama Hülye ile Gacet misafirim olduklarına nasip oldu .Çok beğenildi ve tam not aldı.

Afiyet olsun , sevdiklerinizle , dua ile inşallah…


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Semra sadece pazar günü olan bir çalışan anne nasıl bunları ile uğraşıyor merak ediyorum ,yoksa sen çalışmayan bir ev hanımımısın soru işareti
Ayrıca bu yeme içme şeyleri paylaşma , canı istiyor insanın kaç kalori var o kekte??*
Sana geldiğim zaman istiyorum tadı eminim süper olmuştur. İsterse 1000 kalori olsun :) Eylem