Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarının bir olan Güllaç her sofranın
lezzeti. Sıcak yaz günlerinde ağdalı ve
bol nişastalı tatlılardan uzak durmak için iyi bir kaçış yolu.
Arkadaş Medi’nin ‘’şimdi
kesin yufkayı da sen açarsın’’ diye bir nevi serzenişte bulunduğu bir konuşma
ile güllaç yapmaya niyetlendim.
Güllaç yapraklarının nasıl açıldığı ile ilgili bir video bulamadım.
Ama bulsaydım da o kadar ince bir hamuru açabileceğimi düşünmüyorum. Şuradan yapımı ile ilgili birkaç foto inceleyebilirsiniz.
Sanırım başardım ve Cemo ‘nun emeklerini ve Cimcimenin
tepsinin içindeki süte ellerini batırıp batırıp çırptığı güzel anlarımızı
unutturmayacak güzel bir lezzet ortaya çıkarttım.
İşte püskül ve ailesinin muhteşem Güllacı ve tarifi;
400 gr güllaç yaprağı (yaklaşık 10-12 adet )
2,5 su bardağı şeker
2 kg süt
Yapılışı;
Süt ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın. ılımış olan süt (burada yazar soğumaya yakın demek istiyor) ve
şeker karışımınızın yarısını güllaç yapraklarının içine sığabileceği bir
tepsiye yarısını koyun. Tek tek güllaç yapraklarını karışımın içinde ıslatın ve
yapacağınız tepsiye alın. Tepsiye koyduğunuz güllacın üzerine 1 kepçe şekerli
sütten dökün. Aralarına isterseniz fındık, fıstık, badem koyabilirsiniz. İsterseniz
hurma ve muzda iyi birer alternatif oluyor. Güllaç yapraklarınız bittiğinde en
üste 2 kepçe süt gezdiriyorsunuz ve istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
Bu yazıyı bitirmeye uğraştığım kadar güllaç için uğraşmadım.
1 yorum:
Süt yapımı için ineğe,şeker üretimi için şeker pancarına,güllaç için marka aklıma gelmedi ona teşekkür ediyoruz,ayrıca bunları bir arada kullanan Akyüz ailesine, her ne kadar tadına bakmasakta güzel ve lezzetli olmuştur. Afiyet olsun size
Yorum Gönder