7 Aralık 2011 Çarşamba

Makarna kavurması

Ortaokul yıllarında 13-14 yaşlarındayken köydeki kadınlar aralarında gün yapmaya yeni başlamışlar, ufakta olsa para topluyorlardı. Şimdinin altın günleri diyebilirim altın günü de kalmadı artık altın fiyatları uçuşa geçince kimse altın günü yapmaz hale geldi bence.


O zamanlarda kaynanalar bunlara nineciğim de dâhil kadınların gün yapıp, kaynanalarını çekiştirdiklerini, topladıkları paralar kadarda yiyip içtiklerini. Amaçlarının biraz para biriktirip imece usulü bir şey yapmak olmadığını zaten yapılan masrafın onun bir kaç katı olduğunu söylüyorlardı. Bende bazen bu kayınvalidelerin yanında takıldığım için bu dedikoduları hep dinlerdim. Hatta bizde bari bir örfene yapalım toplanalım da görsünler bakalım falan derlerdi. İşte bizim oranın insanları işleri güçleri eğlence ve bu eğlencenin yanında kaynana gelin çatışması. Örfene nin ne anlama geldiğini bilmiyorum işin aslı google dan da araştırmadım ama bizim oralarda Örfene aynı yaştan yani orta yaş iki çocuklu gelinlerse onlar genç yeni gelinleri almazlar ya da genç kızları. Aralarında para toplar yiyecek içecek alırlar, çeşitli kılıklara girip dümbelek çalarak eğlenirlerdi. Ertesi günü örfene dedikoduları yayılırdı gelinler şöyle yapmış, böyle yapmış gibisinden bizde bunları duyardık duymamak mümkün mü? Küçük yer kulaktan kulağa giderdi söylenenler.

Her neyse makarna kavurması da artık bu kaynana dırdırından bıkan gelinlerin mi yoksa gerçekten işin ehli birinin mi tarifi bilmiyorum ama bu durumlardan sonra gelinler bütün günlerde, toplantılarında makarna kavurması yapıyorlardı. Gerçekten pratik ve lezzetli bir tarif.

Dün akşam da bizim evde gerçekten pratik bir lezzete ihtiyaç vardı. Ev hanımının canı hiç bir şey yapmak istemiyordu ve evdeki yavrular çok açtı. Aç kurt baba bari bir makarna yiyelim ben hazırlayayım deyip mutfağa gitti. Benim canım isteyip de mutfağa gidene kadar makarnanın suyu kaynamıştı ama hafta sonu yaptığım tavuklu keşkeğin suyunun fazla olduğunu düşünüp ayırdığım tavuksuyu aklıma geldi. Bu akşam da bunu deneyeyim dedim.


Malzemeler:

Makarna

Su veya tavuksuyu

Tavuksuyu tablet

Karabiber

Tuz

Üzeri için :

Yoğurt sarımsaklı veya sarımsaksız olabilir.



Önce makarnayı tencereye koyuyorsunuz biraz yağ ekleyip kavurun. Bunların bir miktarı yok çünkü kaç kişiyseniz ona göre ayarlayacaksınız. Evde fiyonk makarna az kalmıştı bende birazda burgu makarna ekledim.

Pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun. En önemli noktası ya gerçek tavuksuyu ya da tablet kullanmanız gerekiyor çünkü makarnaya asıl lezzeti veren o oluyor.

Pembeleştikten sonra üzerine 2 parmak geçecek kadar tavuksuyu ve su ekleyip kaynamaya bırakın yani makarnanın tüm suyu çekip istediğiniz yumuşaklığa gelmesi gerekiyor. Hafif suluda olabilir ama yemek gibi değil en son tuzunu ve karabiberini ekleyip servis edebilirsiniz. Üstüne mantı gibi sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurtta dökebilirsiniz. Bizim oranın kadınları bu şekilde yapıyorlardı.
Afiyet olsun efendim aç kurtlarla ve minik yavrularınızla mutlu sofralarda olun inşallah.




Hiç yorum yok: